Elke maand worden er meer dan honderdduizend nieuwe ondernemingen gestart. Sommige ondernemers gaan eerst een ondernemingsplan maken, anderen starten zonder. Daar nog niet elke Nederlander een eigen bedrijf heeft, mag je al vrij snel tot de conclusie komen dat er ook elk jaar weer heel veel bedrijven verdwijnen. En dat zou een juiste conclusie zijn. Geen ondernemingsplan maken is een belangrijk kenmerk van de grootste groep van ondernemers die het niet redden. Van de ondernemers die het wel is gelukt, heeft het grootste deel wel een bedrijfsplan gemaakt.

Echter, ondanks het grootte voordeel dat deze verstandige starters hebben gehad van hun ondernemingsplan, hebben ze vaak nog niet begrepen dat het niet alleen zinvol is om een ondernemingsplan te maken voor de start van je bedrijf. Ook het  elk jaar of tenminste elke twee jaar een ondernemingsplan maken is een zeer zinvolle bezigheid. Immers, net zoals het plan een enorme steun is voor de start, zo heeft een nieuwe of herziene versie van je ondernemingsplan dezelfde en misschien zelfs nog wel grotere waarde voor de continuïteit en groei van je onderneming. Kijk eens terug naar je originele plan, verwerk alles wat je ondertussen hebt geleerd daarin en plan een verbeterde aanpak.

Weinig tijd om na te denken over onderneming

Veel  ondernemers komen zelden of nooit toe aan het gestructureerd nadenken oven hun bedrijf en hoe de onderneming zich de komende jaren moet ontwikkelen. Juist door niet alleen maar met de dingen van de dag bezig te zijn, maar door ook naar de toekomst te kijken, bereik je vaak veel meer met minder kosten en inspanning.  Naarmate je meer ervaring hebt, loont het vaak ook meer om met andere bedrijven contacten op te bouwen. Veel bedrijven doen niet graag zaken met starters, maar wel met meer ervaren ondernemers. Kijk eens rond op bijvoorbeeld de site van het MKB daar is een uitgebreide agenda beschikbaar met plaats en tijd voor het ontmoeten van andere ondernemers.

Het spreekwoord zegt: al doende leert men, zorg er dus voor dat je niet altijd alleen maar “doende” bent, maar af en toe ook de tijd neemt om daarvan te leren, erover na te denken en je onderneming daaraan aan te passen. Een nieuw ondernemingsplan maken help om meer omzet en winst te behalen. Daarnaast leidt het vaak tot een professioneler bedrijf en meer tijd en aandacht voor kwaliteit.  Evalueer welke activiteiten winst opleveren en welke alleen maar veel tijd. In veel bedrijven leveren 80% van de werkzaamheden maar 20% van de winst op.

Geef een reactie