Hoe kan ik het ouderschapsverlof aanvragen?

U kunt het ouderschapsverlof aanvragen als u minimaal één jaar bij de huidige werkgever in dienst bent en als dit ook minimaal twee maanden van te voren schriftelijk word aangegeven. Hierdoor is het voor de werkgever mogelijk om te kunnen anticiperen op uw verlof.

Als u het aanvragen allemaal correct heeft gedaan en het is goedgekeurd door uw werkgever dan heeft u recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof. Dit houd in dat u de helft van uw normale uren in de week kunt opnemen als verlof. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld een jaar lang de helft van uw arbeidsuren gaan werken. Het is meestal ook mogelijk een voor een andere verdeling te kiezen wat u het beste uitkomt in overleg met uw werkgever. Ook is het altijd erg aan te raden om altijd even uw CAO-afspraken door te lezen of hier misschien nog andere dingen dingen in vermeld staan die betrekking hebben op het ouderschapsverlof.

Word het ouderschapsverlof doorbetaald?

Nee, in bijna geen één geval is het zo dat u salaris krijgt voor de uren waar u verlof over krijgt. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er andere dingen staan vermeld in de CAO, maar meestal kunt u er vanuit gaan dat dit niet zo is. Wat u zeker wel moet doen is het doorgeven van uw inkomensverandering aan de belastingdienst, want de hoogte van eventuele toeslagen kan veranderen door het ouderschapsverlof.

Enkele nadelen

Wat is er nou wat minder prettig aan het opnemen van ouderschapsverlof? U bouwt deze periode geen vakantiedagen op en stel dat u ziek word, dan worden alleen de uren die u normaal ook zou werken uitbetaald.

Geef een reactie