Je hoort het steeds meer: “hebben jullie ook een bedrijfsvideo?” Steeds meer bedrijven hebben inmiddels een bedrijfsvideo, waarin kort en bondig wordt weergegeven wat het bedrijf precies doet. Hoe deze bedrijfsvideo eruit ziet is verschillend per merk, maar hoe deze is opgebouwd heeft veel overeenkomsten. Waar bestaat een goede bedrijfsvideo uit en hoe kan deze gemaakt worden? Daar probeer ik je in het onderstaande blog over te informeren.

De nieuwe aanwinst voor je bedrijf
Het doel van een bedrijfsvideo is altijd om het verhaal en de diensten van je bedrijf aantrekkelijk te vertalen voor de bezoekers op je website. Hierbij wil je de bezoeker een goede en mooie indruk geven van waar jouw bedrijf voor staat. In een bedrijfsfilm kun je binnen een paar minuten uitleggen wat je doet en wat je belangrijk vindt. Zo wek je het enthousiasme van je bezoeker.

Content is king. Waar Google op nummer één van alle zoekmachines staat, is het YouTube die de tweede plaats inneemt. Dat betekent dat zoeken via YouTube nu meer zoekopties toont. Google weet namelijk ook dat bedrijfsvideo’s toegankelijk zijn en daarmee waarde bieden aan de bezoeker. Daarom hecht Google waarde aan websites waar videos op geplaatst zijn. Je kan dus ook gemakkelijk gevonden worden op de content die je aanbiedt. Door het maken van een bedrijfsvideo kun je een formele boodschap laagdrempeliger maker door muziek en visuele boodschappen toe te voegen.

Wat niet te doen
Een bedrijfsvideo is content en over het algemeen is alle content meestal zelf wel te fabriceren. In het geval van een bedrijfsvideo geldt deze regel dan net weer niet. Ga niet op de bonnefooi de straat op met je iPhone om je nieuwste bedrijfsvideo te maken. Dit zorgt voor een hoop, vaak ongepaste, amateurisme.

Juist deze content moet tijdloos zijn en daarmee dus langer meegaan dan de gemiddelde reclame uiting. Het moet zo zijn dat je drie jaar later nog met positiviteit terug kan/wil kijken naar de video. Ga daarom niet uit van een vluchtige boodschap, maar van de intrinsieke waarde van het bedrijf. Waarom doe je iets en wat is het doel van je bedrijf? Dat is meestal een meer jarenplan. Hiermee kan je goed uit de voeten en de eerste stappen zetten.

Lastly: doe het niet alleen. Meestal heeft je bedrijf personeel dat je prima kan helpen bij het formuleren van het script. Mocht je een eenmanszaak zijn, zullen er vast adviseurs zijn die je verder op weg helpen. Maak de bedrijfsvideo niet alleen en betrek daarbij de andere belangrijke personen binnen het bedrijf.  

Wat wel te doen
Misschien iets positiever: hierbij de dingen die je wel kan doen. Een goede, representatieve bedrijfsfilm maak je meestal niet zelf, maar in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf. Een goede samenwerking is hierin key, want het gespecialiseerde bedrijf is niet bekend met jouw bedrijf. De waarden en missie van het bedrijf moet echt overgebracht worden aan de specialisten en daarvoor heb je de hulp van jezelf en je personeel/adviseurs nodig.

Om je op weg te helpen, hebben we een aantal stappen op een rij gezet waar je aan kan denken bij het maken van een bedrijfsvideo. Let’s begin:

 

  1. Brainstormsessies: Brainstorm met je personeel en eventueel adviseurs of zelfs klanten, om een goed beeld te krijgen wat belangrijk is in een bedrijfsvideo. Werknemers en klanten hebben vaak een andere invalshoek en dit draagt bij aan een betere video.
  2. ‘Less is more’: het kan zo zijn dat je met teveel onderwerpen komt. Een bedrijfsvideo kan hierdoor enkele minuten / uren gaan duren. Dat is nooit de bedoeling. Zie het als een trailer van je bedrijf. Wanneer een trailer voor een film te lang duurt, haken we af.
  3. Vindt de juiste specialist: een bedrijfsfilm maken is vak apart. Daarom is het belangrijk om dit over te laten aan de specialisten. Zoek naar de juiste partij om dit te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bedrijfsvideo Den Haag van CueCreative. Een partij waarbij het maken van bedrijfsvideo’s hoog op de ranglijst staat.
  4. ‘Keep it simple’: vermijd vakjargon in je video en speel in op wat de bezoeker al van je weet en wat ze nog niet weten. Hierdoor wordt je video niet onnodig moeilijk.
  5. Herkenbaarheid: Iedereen die de video bekijkt en het bedrijf kent, moet een gevoel van herkenbaarheid krijgen.
  6. Tijdloos: Maak je bedrijfsfilm tijdloos. Een bedrijfsfilm laten maken is een flinke investering en je wilt er jaren mee uit de voeten kunnen. Ga er dus vanuit dat je je bedrijfsvideo de komende jaren zal gebruiken.

Het belang van een bedrijfsvideo
Met deze stappenplan kan je al aardig uit de voeten, maar met de hulp van specialisten wordt het nog makkelijker om een professionele en goede bedrijfsvideo te maken. Wees open, eerlijk en bereid om te investeren. Het maken van een bedrijfsvideo is een investering die zichzelf terugverdient, zolang je maar wel de juiste keuzes maakt.