Wat is een nachtkijker? Alle informatie.

Dat een nachtkijker een apparaat is waarmee je in het donker kunt kijken, dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe werkt een nachtkijker nu precies welke soorten nachtkijkers zijn er? We vroegen het aan de nachtkijker specialist.

Nachtkijker, wat is dat precies?

Een nachtkijker is inderdaad een kijker waarmee je in het donker toch nog kunt zien. Er zijn drie soorten nachtkijkers.

  • restlichtversterkers
  • infraroodkijkers
  • warmtebeeldkijkers

Hoe werkt zo een nachtkijker?

Een kijker met restlichtversterker is een kijker die het licht van de sterren, de maan of bijvoorbeeld verlichting tot wel 1000 keer kan versterken. Er is bijna altijd restlicht. Behalve in gebouwen of midden in het bos tijdens een nacht zonder maan en veel bewolking. Je hebt dat niets aan je nachtkijker tenzij er een infraroodschijnwerper op zit.

Een infraroodkijker is een kijker waarbij er naast een restlichtversterker ook een infraroodschijnwerper gemonteerd is. Bij volledige duisternis verlicht de infraroodschijnwerper de omgeving. Infrarood is onzichtbaar voor mens en dier maar niet voor de nachtzichtkijker. Je kunt dit vergelijken met de infraroodschijnwerper op een camera. Hoe sterker de schijnwerper, des te verder je er mee kunt zien.

Een warmtebeeldkijker is een heel ander soort kijker. Deze kijker werkt puur op basis van temperatuur. Alles om ons heen heeft zijn eigen temperatuur. Een warmtebeeldkijker is een nachtkijker die temperatuursverschillen om kan zetten in beeld. Mensen en dieren zijn een warmtebron en steken daarom goed af tegen de achtergrond. Ook kun je met een warmtebeeldkijker eenvoudig andere warmtebronnen opsporen zoals brand, motorvoertuigen, drenkelingen en alles wat nog meer warmte afgeeft. Ook kun je een spoor volgen wanneer mensen of dieren ergens hebben gelopen tot wel 10 minuten na dat ze ergens zijn geweest.

Waar worden nachtkijkers voor gebruikt?

Particulieren gebruiken nachtkijkers meestal voor het bekijken van dieren of bij watersport. Uiteraard zijn er ook mensen die er gebruik van maken tijdens de jacht. Het is in Nederland niet toegestaan om een nachtzichtrichtkijker te gebruiken om in het donker op dieren te kunnen schieten.

Bedrijven hebben verschillende redenen voor het gebruik van zo een kijker. Bewakingsbedrijven gebruiken ze soms voor observatie. Ook in de beroepsscheepvaart wordt nachtzichtapparatuur gebruikt.

De politie gebruikt doorgaans warmtebeeldkijkers voor het opsporen van personen en het opsporen van illegale wietteelt.

(183)

Geef een reactie